Lärdomar om planering av infrastruktur för solenergiprojekt

9.1.2025

Maveplan Ab har cirka två års erfarenhet av undersökningar och planering av olika solparker. Vi har fått planera infrastrukturen för parkerna i Salo, Tohmajärvi, Lappo och Utajärvi, dvs. vi bedriver verksamhet runt om i Finland.

Flera projekt är belägna i tidigare torvproduktionsområden där det delvis finns färdig och användbar infrastruktur för solparkernas behov. I de gamla områdena finns bland annat något slags vägnät, basdräneringsnät och vattenskyddskonstruktioner på olika nivåer. I Finland finns det i stor utsträckning torvproduktionsområden som lämpar sig för solenergiprojekt.

För att bedöma olika områdens lämplighet har vi gjort förstudier där vi kartlägger

  • nuvarande vattenskydds- och dräneringskonstruktioner
  • uppgifter om mark och jordarter
  • torvskiktets tjocklek genom grovt urval

Utifrån de basuppgifter som nämns ovan kan projektoperatören prioritera sina projektområden med tanke på infrastrukturen. Efter detta är det med tanke på planeringen av infrastrukturen skäl att säkerställa att projektoperatören har inlett en dialog med myndigheterna om behovet av vattentillstånd för projektet. Detta kan ha en betydande inverkan på tidsplanen för projektet. En del av projekten framskrider snabbare genom en dikningsanmälan till NTM-centralen och en del kräver ett vattenrättsligt tillstånd av regionförvaltningsverket, vars ansökningsprocess och behandling kan ta lite längre tid.

För att behovet av tillstånd ska kunna bedömas måste man utreda frågor som gäller vattenförvaltningen inom projektområdet. Detta innebär att man utreder både vattenmängden och vattenkvaliteten samt de förändringar som sker i dessa på grund av byggandet. Ett förnuftigt byggande på ett myrområde kräver en viss torrläggning av området under byggtiden.

För att bedöma behovet av vattentillstånd har vi gjort utredningar bl.a. om

  • ordnandet av vattenförvaltningen och vattenskyddet
  • markens surhet, utredning av sura sulfatmarker
  • områdets byggbarhet utgående från olika borrningsmetoder

I enlighet med tidsplanen för projektet kan man samtidigt med bedömningen av behovet av vattentillstånd också inleda en närmare planering av infrastrukturen för området. Syftet med denna planeringsfas är att säkerställa att byggandet i området lyckas och att slutresultatet är av hög kvalitet.

För byggnadsplaneringens behov har vi utarbetat för solparksprojekten bl.a.:

  • utredningar om områdets byggbarhet utgående från olika borrmetoder
  • draghållfasthetsprov som utgångspunkt för planeringen av förankringen av panelställningar med Ruf-Pull Tester
  • planer för vägar, lagerområden och transformatorfält
  • planering av öppen dikning för säkerställande av torrläggning av området och vattenförvaltning
  • planering av reglerbar dränering. Reglerbar dränering är ett sätt att förhindra att vattennivån sjunker för mycket och att sulfathaltiga marker oxideras. Detta förhindrar att surhetsgraden löses upp från jord till vatten och att surhetsgraden sprids vidare till det underliggande vattendraget, där den kan orsaka fiskdöd och skada vattenlevande organismer.
  • planer för vattenskyddskonstruktioner som säkerställer att projektet har så små konsekvenser som möjligt för det underliggande vattendraget

Utifrån lärdomarna från de olika projekten kan vi säga att det inte finns två likadana solenergiprojekt. Markens egenskaper och vattenhanteringslösningarna i varje område kräver egna utredningar och planer.

Läs mer om solparksprojekt i kundhistorier:
Skarta Energy som partner i solkraftsprojek ›
EPV Aurinkovoima AB:s omfattande solkraftsparkprojekt ›

Olli Utriainen
31.12.2024