Uusiutuvat energiahankkeet avaavat uusia mahdollisuuksia

5.4.2024

Aurinkoenergiahankkeita ollaan kaavailemassa yhä enenemässä määrin eri puolelle Suomea. Useita näistä suunnitellaan entisille turvetuotantoalueille, joita Suomessa tunnetusti riittää. Hankealueet ovat laajoja, joista osa jopa yli 100 ha suuruisia. Näillä alueilla tärkeään rooliin nousee alueen kuivatus, vesienhallinta ja vesiensuojelukysymykset. Hankkeiden teknisissä vesienhallintaratkaisuissa korostuvat kustannustehokkuus sekä viranomaisten vaatimusten huomioiminen ja yhteensovittaminen suunnitelmiin.

Tuntuu, että suunnittelulle ja viranomaisten näkemyksille ei ole yhtenevää käytäntöä. Eri osapuolet ja erilaiset toimijat katsovat asioita eri vinkkelistä riippuen myös missä päin Suomea ollaan. Maveplan Oy on saanut olla mukana useassa aurinkoenergiahankkeessa erilaisissa asiantuntijatehtävissä eri puolella Suomea. Hankkeiden myötä meille on kertynyt osaamista niin suunnitteluratkaisuista kuin viranomaisten linjauksistakin eri puolella maata.

Miltä tämä kaikki näyttää muissa maissa? Maveplan Oy on saanut JTF-rahoitusta hankkeelle, jossa selvitetään aurinkoenergiahankkeiden tilannetta Ruotsissa. Hanke toteutetaan vuoden 2024 aikana ja hankkeessa meidän kumppaninamme toimii Nordic Export Groups Oy. Tavoitteenamme on selvittää paikallisia käytäntöjä sekä olosuhteita mitä tulee viranomaistoimintaan ja rakentamiseen. Lisäksi pyrimme löytämään asiakkaita palveluillemme. Tarvittaessa muokkaamme palveluitamme vastaamaan paikallista tarvetta.

Ennen kaikkea olemme innokkaita ja uteliaita oppimaan uutta ja kehittämään toimintaamme. Näemme, että osaamisellemme voisi olla kysyntää länsirajan toisellakin puolella. Tarkoituksemme on rohkeasti hakea liikevaihtoa myös Ruotsista.

Vi ses hur det går!

Olli Utriainen
Toimitusjohtaja
Maveplan Oy

Kuva: Mats Larka, EPV Energia